Kritiske perspektiver på national- og naturparker
Er naturparker til for naturens skyld? Nej, ikke altid! Danske og svenske forskere sætter spørgsmålstegn ved natur- og nationalparkerne som sikring af naturen.
Bogen præsenterer en række nye perspektiver på danske og internationale bestræbelser på etablering og forvaltning af særligt beskyttede natur- og kulturområder.
I et forskningsprojekt foretaget af danske og svenske forskere fra hhv. Roskilde Universitet, Gotlands Universitet og Det Svenske Landbrugsuniversitet kaster lektor på RUC Keld Buciek og hans kollegaer et kritisk blik på forestillingen om, at det altid er af hensyn til naturen, at der oprettes særlige zoner og områder.
Ofte bliver nationalparkerne en slags sovepude i naturpolitikken, og internationale erfaringer viser, at det ikke altid er naturinteresserne, der er i fokus, når der oprettes natur- og nationalparker. Hensyn som nationalisme, lokalpatriotisme, jagtrettigheder, turisme m.v. spiller ofte en langt større rolle end hensynet til naturen.
Men hvad er det vi ønsker med sådanne parker? Og hvad der motivationen for at oprette dem? Det er ifølge Keld Buciek vigtigt at få diskuteret til bunds. Bogen skal derfor også ses som et indspark i miljødebatten herhjemme.
»Der er ikke før udgivet en lignende samling artikler om de danske nationalparker, der så indgående analyserer emnet i samfundsmæssig og ideologisk sammenhæng«.
Bibliotekernes lektørudtalelse
»En anbefalelsesværdig bog …«.
Global økologi
Antal sider: 295
ISBN: 9788771180671
Udgave, år: 1, 2012
Oplag, år: 1, 2012
Udgivelse: 20-09-2012
Indbinding: Indbundet
Best.nr.: 10541