Matador og filosofien
– Korsbæk til eftertankeHvad kan Matador lære os om filosofi? Et filosofisk gensyn med Agnes, Ingeborg, Maude, Elisabeth, Hans Christian, Mads, Røde, dr. Hansen og alle de andre fra Korsbæk.
Matador er med skaberen Lise Nørgaards ord »en historie om, hvordan jeg så det, da alt tilsyneladende lå fast og pludselig gik i skred«. Matador minder os nemlig om, at alting altid er under forandring – et menneskeligt vilkår, som vi alle sammen deler, og som Korsbæk bliver billedet på.
Tv-serien er gennemsyret af helte, antihelte og skurke, af modstandsfolk og værnemagere, af handlekraftige kvinder og stagnerede mænd. Matador er tilmed optaget i den danske kulturkanon og former fortsat vores syn på Danmark i årene 1929-1947, men der er stadig meget mere at sige om serien. Bogen her giver et filosofisk indblik i den ikoniske danske tv-serie og går i dybden med en række af de store spørgsmål, der lægges an til i serien:
- Hvilke eksistentielle behov kan en paranoid frygt for baciller egentlig dække over?
- Er man nødvendigvis ond, blot fordi man forventer, at andre syr en knap i ens skjorte?
- Bliver mænd overflødige i Matadors univers – og i fremtidens samfund?
- Hvem er seriens største hyklere?
- Hvor langt bør man gå for sin bror?
- Er det en god handling at give sin datter en hest, men ikke sin søn?
Matador og filosofien – Korsbæk til eftertanke er skrevet af 13 danske filosoffer, sociologer, historikere m.fl., som alle elsker tv-serien. Bogen borer sig ned i forskellige filosofiske og eksistentielle temaer fra serien og giver os nye perspektiver på dens elskede karakterer, deres handlinger og menneskelige udvikling.
Redigeret af Morten Bønke Pedersen
Med bidrag af Anette Prehn, Anne Eggert Stevns, Anne-Marie Vestergaard, Carsten Fogh Nielsen, Cecilie Cedergren, Charlie Krautwald, Jannik Dahl Pedersen, Jesper Olsen Kristian-Alberto Lykke Cobos,
Mathilde Anhøj, Morten Bønke Pedersen, Niels Wilde og Ronald Risvig
»Antologien ophøjer ’Matador’ til et klassisk værk i vor kulturhistorie og går til den, som man går til Henrik Pontoppidans romaner og Carl Nielsens musik: som et værk, man kan spejle sig i og vende tilbage til og hver gang finde nye perspektiver i. Det er ikke nødvendigvis bedre og rigtigere end at dyrke nostalgien, men på mange måder noget nyt. Derfor er Matador og filosofien et kærkomment bidrag til Korsbæk-litteraturen og på sin egen måde en begivenhed.«
Per Lykke, Politiken, 18. juni 2024
4 stjerner - ★★★★
»Interessant og meget underholdende bog, der tager et spændende filosofisk blik på tv-klassikeren Matador. Det siger virkelig meget om denne danske kultur-mastodont fra 1978, at seriens iboende fortælling fortsat er relevant og relaterbar i dag. Bogen er særdeles velskrevet og vækker i høj grad eftertanke hos læserne, og den rummer substans for både inkarnerede fans af Matador og de filosofi-interesserede.«
Bibliotekernes lektørudtalelse, 27. maj 2024
Det gode selskab, P5, 30. april 2024 (interview)
»Bogen satte mange tanker i gang, og derved forbliver Matador stadig relevant i dag. Mange af teksterne er dog ret akademiske i deres tilgang, og det fungerer godt på mange måder, men kan også blive lidt abstrakt, hvis man ikke er vant til den skrivestil.«
Bogfeens verden, 26. maj 2024
»Virkelig interessant på mange måder – og ja giver stof til eftertanke …«
Tina Dines Appelt, My Daily Space, 30. maj 2024
»Nogen stærkt omvæltende bog er det ikke, og snarere end nytolkninger bæres den især af mange nuancerede pointeringer, gode kombinatorikker og aha-oplevelser. Med små smidige introduktioner til filosoffer får man behændigt bundet hverdagsanalyse sammen med den populærkulturelle fortællings figurer.«
Niels Dichov Lund, POV International, 28. juli 2024
»Personligt fandt jeg til tider teorien knap så interessant, men jeg kan godt se nødvendigheden i at præsentere de forskellige teorier for at kunne anvende dem til at analysere de forskellige områder af Matador. Til gengæld fandt jeg det yderst interessant, når karaktererne og deres væremåder og handlinger blev analyseret på baggrund af teorien, for det kunne jeg bedre forholde mig til, og jeg nød at genbesøge serien ud fra disse forskellige analyser.«
Litteraturhesten, 19. august 2024
3 stjerner - ★★★
Antal sider: 256
ISBN: 9788772169057
Udgave, år: 1, 2024
Oplag, år: 1, 2024
Udgivelse: 30-04-2024
Indbinding: Indbundet
Best.nr.: 15565