Der er sket en kæmpe omvæltning af gymnasieskolen. Reformer og modernisering har haft til hensigt at effektivisere gymnasierne, men fordi effektivisering sker fra så mange vinkler, kommer både undervisning og organisation under pres.
Reformerne griber ind i, hvad faglighed er, ligesom selveje og konkurrenceudsættelse af skolerne og sideløbende overvågning af ’skolens tal’ har sat skoleudvikling på dagsordenen på den enkelte skole.
Udviklingsledelse i gymnasiet undersøger det særlige udviklingspres, gymnasierne er genstand for, og beskriver dernæst, hvordan udviklingen skubber til forståelsen af ledelse og mellemledelse.
Forfatter og forsker Peter Henrik Raa forstår mellemledelse både som den ledelse, der varetages af egentlig ledelsesansatte, og den, der blot finder sted rundt omkring i organisationen udøvet af fag-, team- eller projektledere eller af ildsjæle med en idé.
Bogens indhold er inspireret af teori om organisation og udvikling i almindelighed og af de teoritraditioner, der overskrider en stiv, lineær tænkning om ledelse og strategi. Overalt gør Raae en dyd ud af at anvende teorien på den særlige offentlige professionelle organisation gymnasiet. Eksempler og undersøgelser fra sektoren sikrer bogens praksisorientering.