På et årsmøde i Finans Danmark i 2018 gik formand, Michael Rasmussen, på talerstolen og undskyldte. Efter afsløringer om hvidvask, spekulation i udbytteskat og en forrykt selvforståelse skulle der fra en samlet sektor siges undskyld til både kunder og samfundet generelt. Mest opmærksomhed fik udtalelsen om, at etik nu skulle sættes før profit.
Men giver det mening, at en samlet finanssektor pludselig sætter etik på dagsordenen? Hvordan sætter man overhovedet etikken først, når aktionærerne både forventer og kræver et konstant stigende afkast?
Disse spørgsmål og mange flere besvarer tidligere formand for Etisk Råd Jacob Birkler i Etik & finans. Bogen afdækker etikken i den finansielle sektor og peger på en række forskellige muligheder, når det bliver svært at navigere i etikken. Blandt bogens centrale pointer er budskabet om, at etik ikke alene handler om påbud, men primært er noget, vi byder os selv og hinanden.
Jakob Birckler kritiserer ikke – hverken personer eller organisationer. Hans mål er at finde frem til nye måder, hvorpå man kan beskæftige sig med etik i den finansielle verden.
Etik & finans adskiller sig især fra tidligere udgivelser om emnet ved at formidle forholdet mellem etik og finans i en dansk kontekst og specifikt til de danske uddannelser.