FRYDENLUND.DK / VAREBESKRIVELSENYHEDSBREV
Din e-mail

Tilmeld mig følgende nyhedsbreve:


Frameld nyhedsbreve

EU’s Persondataforordning:
I henhold til EU’s persondataforordning accepterer jeg hermed ved tilmelding til nyhedsbreve fra Frydenlund A/S, at Frydenlund A/S gennem udbyderen Ubivox Danmark ApS må sende mig nyhedsbreve på min e-mailadresse, indtil jeg selv framelder mig ordningen. Herefter bliver min e-mailadresse slettet. Jeg har mulighed for at klage til Datatilsynet. Dataansvarlig: Vibe Skytte.

Søren Peder Sørensen
Røde Børge
– en dansk skolelærers skæbne i efterkrigstidens Grønland
Pris 269,95 kr.
Klik på billedet for at se et større billede

Antal sider:  166
ISBN:  9788772164038
Udgave, år:  1, 2021
Oplag, år:  1, 2021
Udgivelse:  August 2021
Indbinding:  Hæftet m. flapper
Illustreret i farver
Best.nr.:  5769
 

Se alle vurderinger af varen

Du skal være logget på for at kunne afgive din vurdering.

Danske Børge Poulsen var lærer i Grønland efter Anden Verdens­krig. Her hjælp han kul­minearbejderne med at organisere sig. ‘Røde Børge’ for­tæller dokumentarisk og gennem hidtil ukendt kildemateriale den dramatiske historie om skolelæreren, der ændrede Grønlands historie.Børge Poulsen (1920-1995) var tidligere modstandsmand – og han blev en af de første lærere, der efter Anden Verdenskrig blev sendt til Grønland for at undervise børn i dansk. Han faldt pladask for landet og det grønlandske samfund, og han tog initiativ til den første arbejdersammenslutning i landet nogensinde.

Han opfordrede arbejderne i kulminebyen Qullissat til faglig bevidsthed, at vise sammen­hold og at stå fast på deres krav, og de opnåede derved historiske resultater ved en dramatisk lønforhandling med den danske stat i august 1947.

Men prisen var høj. For Børge Poulsen endte det med bortvisning, arbejdsløshed og mange års udelukkelse fra det land, han elskede højt. Officielt var der tale om sam­ar­bejds­problemer, men i dag ved vi, at Grønlands Styrelse holdt øje med ham, og at han blev sat i forbindelse med den første kommunistiske aktivitet i Grønland. 

Men var Børge Poulsen den farlige kommunist, man gjorde ham til, eller var han ’blot’ en idealist og ildsjæl, der satte kampen for ligestilling mellem danskere og grønlændere højere end personlige hensyn? Hele historien bliver fortalt i ’Røde Børge’.

Det er en bog til alle, der interesserer sig for Danmark og Grønland i efterkrigstiden, for samarbejdet mellem de to lande, for kommunistforskrækkelsen og til alle dem, der er vilde med medrivende og dramatiske historier fra den virkelige verden.

 


Forfatterinfo:

Søren Peder Sørensen er journalist og forfatter.

Anmeldercitater:

»Journalist Søren Peder Sørensens bog bringer levende og velskrevne historier til dig, hvis du interesserer dig for Danmark og Grønland i efterkrigstiden, for samarbejdet mellem de to lande, for kommunist-forskrækkelsen – og også til alle dem, der er vilde med medrivende og dramatiske historier fra den virkelige verden.«
Solidaritet.dk

»Bogen kan stærkt anbefales, ikke mindst fordi den giver et indblik i det skifte, som mange fra Danmark har oplevet ved at arbejde en periode i Grønland.«
Kamikposten

»Bogen er først og fremmest en spændende skive af det tyvende århundredes lagkage. […] Til udvidelse af egen horisont og til at gøre sig bekendt med en fascinerende person fra lærerprofessionens fortid er bogen om Røde Børge et glimrende valg – og har man overskuddet til at gå lidt utraditionelt til værks med sin historieundervisning, så vil jeg varmt anbefale, at man introducerer sine elever for bogen.«
Mikkel Nordvig, Folkeskolen

»Velskrevet og interessant biografi, hvor forfatteren fint perspektiverer Poulsens personlige historie med tidens forhold som fx kommunistforskrækkelse og forholdet til USA. Historien er levende fortalt og kan læses af alle med interesse for grønlandske forhold.«
Bibliotekernes lektørudtalelse

Andre titler af samme forfatter:
Andre kunder har også købt disse titler:

Du skal logge ind før du kan tilmelde dig bogklubben.

Er du tidligere kunde eller medlem af Frydenlunds Bogklub, så log dig ind øverst til højre på siden.
Er det første gang, du køber på frydenlund.dk, så klik på 'Ny kunde' - også øverst til højre på siden.

Du skal logge ind før du kan gennemføre købet.

Er du tidligere kunde eller medlem af Frydenlunds Bogklub, så log dig ind øverst til højre på siden.
Er det første gang, du køber på frydenlund.dk, så klik på 'Ny kunde' - også øverst til højre på siden.

Du skal logge ind før du kan afgive en vurdering for varen.

Er du tidligere kunde eller medlem af Frydenlunds Bogklub, så log dig ind øverst til højre på siden.
Er det første gang, du køber på frydenlund.dk, så klik på 'Ny kunde' - også øverst til højre på siden.

vis bogforside
Cookies politik