Selvom det kan se ud, som om vi lever i et samfund, der er struktureret af forudsigelige og ordnede mønstre, og hvor det offentlige rum er for alle, så er der mere under overfladen.
I Ældre på samfundets underflade afdækker antropolog Jon Dag Rasmussen et delvist usynligt storbysamfund, der udfolder sig under det net, vi umiddelbart lægger mærke til. Her har en række ældre fundet sig til rette på hver deres usædvanlige måde.
Det er en beretning om et samfund-under-samfundet, om dets beboeres bevægelsesmønstre og hverdagsliv, om hjemmets sammenvævning med det offentlige rum, om underfladens særlige økonomiske systemer, og om dødens uundgåelige og konstante tilstedeværelse i de ældres liv.
Bogen kommer ikke med løsningsforslag til de problematikker og paradokser, der rejses undervejs. Den viser derimod, at de mennesker, vi som system forsøger at hjælpe med intervenerende sociale tiltag, allerede besidder styrke, livsduelighed, vedholdenhed, virketrang, mod og socialt engagement, og at det første skridt på vejen mod at række en hånd ud er erkendelsen af dette.
Bogen henvender sig til praktikere, studerende på universitets- samt professionsuddannelser, akademikere, frivillige og alle andre med interesse i emner som gerontologi, storbyliv og velfærdssamfundets blinde vinkler.