Fem kanonforfattere er repræsenteret i bogen, og her er tekstuddrag fra bl.a.: Ravnkels saga, Skånske lov, viser som Kong Valdemar og Tove og Germand Gladensvend, eventyr fra Brødrene Grimm og af H.C. Andersen, Gurre-sagnet, Gurre-sange samt både St.St. Blichers, H.C. Andersens og I.P. Jacobsens Marie Grubbe-fortællinger.
En række af de udvalgte tekster kan også bruges til dansk-historieforløb med det formål at demonstrere samspillet mellem litteratur og samfund i tiden. Eleverne får gennem tekster og analyser kendskab til det lyststyrede menneske og samfundets socialisering heraf – i vikingetiden, middelalderen og romantikken.
Bogen tilbyder eleverne en tilrettelagt og let tilgang til en række ældre og lidt sværere tekster som sagaer, folkeviser og folkeeventyr samt et kronologisk overblik over tendenser i dansk litteraturhistorie. Eleverne kan både arbejde med litteraturen ud fra et kultur- og litteraturhistorisk, genremæssigt og intertekstuelt perspektiv.
Bogen er tilrettelagt til danskundervisningen i gymnasiet og på HF, men kan også bruges i 10. klasse og ikke mindst i lærerseminarernes danskfag.