Luppen i denne bog er unikt sat på de internationale fredsbestræbelser, retsstaten og dem, der har arbejdet for fredssagen i stedet for – som så ofte – på krigene, konflikterne og deres udvikling.
Forfatteren tager afsæt i Røde Kors’ fødsel og bevæger sig over Folkeforbundet, de to verdenskrige, FN, afkoloniseringen, den kolde krig og frem til nutidens nationale og internationale terror.
Bogen definerer klart og forståeligt de vigtigste begreber og præsenterer de internationale domstole, internationale og overnationale organisationer samt de vigtigste traktater med betydning for fredssagen og retsstaten.
Den er særdeles velegnet til samfundsfags- og historieundervisningen, og den er oplagt til tværfagligt samarbejde (AT-forløb) og opgaveskrivning (især dansk-historie-opgaven og studieretningsprojektet).
Bogen er også en del af serien his2rie og er ledsaget af relevante historiske kort, temabokse om modtagere af Nobels Fredspris og en lang række illustrationer. På www.his2rie.dk findes et stort udvalg af kildetekster, som dokumenterer og nuancerer bogens tekst.