Hellig krig i Mellemøsten
Kan der blive fred i Mellemøsten, når de stridende parter bliver mere og mere religiøst fanatiske? Bogen analyser konflikten og de religiøse grupper inden for islam, jødedom og kristendom.
Islam, jødedom og kristendom i Mellemøsten tolkes i stigende grad fundamentalistisk. Religionens synspunkter spiller derfor en stadigt større rolle for regionens politiske aktører.
Denne bog analyserer mellemøstkonflikten ud fra den stigende religiøse fundamentalisme. Kan der nogensinde findes en løsning, når konfliktens forskellige parter i højere grad end tidligere finder fodfæste i de religiøse tekster og ikke ønsker at indgå politiske kompromisser? Konflikten er blevet henlagt til himlen, og det har for alvor gjort den uløselig.
Forfatteren redegør for religionens stigende indflydelse i fem kapitler, hvor islams rolle i Egypten, Saudi-Arabien, Iran og Libanon analyseres – inklusive de indbyrdes konflikter mellem shia- og sunniislam i de nævnte lande. Også de interne konflikter i Libanon mellem muslimer og kristne inddrages.
Den stigende radikalisering blandt Israels jødiske befolkning gennemgås i et kapitel for sig, hvor også de kristne zionisters betydning for mellemøstkonflikten berøres. Historien bag muslimske organisationer og militser som Det muslimske Broderskab, Hizbollah, PLO og Hamas og deres syn på staten Israel gennemgås ligeledes.
Bogen indgår i serien His2rie, der er et netbaseret undervisningsmateriale specielt tilrettelagt til historieundervisningen i gymnasiet: stx, hf og hhx. Find bogens ekstramateriale, bl.a. gratis kildetekster, på his2rie.dk.
Bogen henvender sig til fagene religion, samfundsfag og historie på ungdomsuddannelserne, hvor elever og lærere i tværfaglige eksamensprojekter og AT-opgaver med fokus på Mellemøsten med fordel vil kunne anvende bogen.
»… den mest vedkommende bog, jeg har anmeldt længe. [...] Det er en fremragende bog […] bogen er eksemplarisk til tværfagligt samarbejde med samfundsfag og historie. […] Svend Lindhardt skriver godt og forstår hele tiden at koble de religiøse teorier og deres politiske/ideologisk[e] perspektiver sammen med den konkrete organisatoriske og politiske praksis«.
Religion - tidsskrift for Religionslærerforeningen for Gymnasiet og HF
»Aktuel samfundshistorisk og religionshistorisk fagbog, der er grundig og samtidig tilgængelig«.
Bibliotekernes lektørudtalelse
»... mange gode grunde til at anbefale denne bog, og jeg vil godt vove at kaste mine elever ud i projekt i dette morderligt svære stof (i fagene religion, historie og samfundsfag) med denne bog i hånden. Som en godkendt og anbefalet flyde- og svømmering i det gymnasiale projekthav!«.
Gymnasieskolen
Antal sider: 168
ISBN: 9788778877406
Udgave, år: 1, 2008
Oplag, år: 2, 2011
Udgivelse: 01-12-2008
Indbinding: Hæftet
Best.nr.: 9148