NYHEDSBREV
Din e-mail

Tilmeld mig følgende nyhedsbreve:


Frameld nyhedsbreve

EU’s Persondataforordning:
I henhold til EU’s persondataforordning accepterer jeg hermed ved tilmelding til nyhedsbreve fra Frydenlund A/S, at Frydenlund A/S gennem udbyderen Ubivox Danmark ApS må sende mig nyhedsbreve på min e-mailadresse, indtil jeg selv framelder mig ordningen. Herefter bliver min e-mailadresse slettet. Jeg har mulighed for at klage til Datatilsynet. Dataansvarlig: Vibe Skytte.

Når naturen kalder og filmene

Superstjernerne Clark Gabel og Charlton Heston har spillet rollen som helten Jack Thornton, der bliver ven med gadekrydset Buck i filmudgaverne af Jack Londons elskede roman Når naturen kalder. Harrison Ford er det seneste filmikon, der har fået lov til at agere Thornton. Det sker i filmatiseringen fra 2020, The Call of the Wild. I de fleste filmatiseringer er Buck blevet spillet af en rigtig hund, men en enkelt gang har Nuser fra Radiserne fået lov at prøve kræfter med rollen.

Er der noget, der understreger en romans status som klassiker, er det antallet af filmatiseringer og tv-udgaver af samme roman. Når naturen kalder scorer overordentlig højt på denne rangliste, for Jack Londons populære roman fra 1903 er blevet filmatiseret ikke mindre end syv gange siden 1923, er lavet til en tv-serie og har ovenikøbet også været inspiration til et tegnefilmsafsnit af Radiserne.

Plottet – at finde sit sande jeg ude i den barske natur væk fra civilisationens snærende rammer – er brugt igen og igen i både bøger, film og tv. Det, der gør Jack Londons roman unik, er hovedpersonen Buck. Han er nemlig ikke et menneske, men et kryds af en sanktbernhardshund og en skotsk hyrdehund. Som læseren (eller seer) følger vi Bucks rejse fra forkælet yndling hos dommer Miller i Californien til det hårde liv i Klondike, hvor han skal finde sin plads blandt de andre slædehunde og en ny mening med tilværelsen. Ligesom vi mennesker kan tørste efter et liv i pagt med naturen (trods dens vildskab og uforudsigelighed), viser Når naturen kalder, at trangen til at finde sit sande jeg – sin vilde natur – er mindst lige så stærk for et domesticeret dyr som Buck.

Læs også: Jack London og Når naturen kalder

1923-udgave

Når naturen kalder (1923)

Da Når naturen kalder blev filmatiseret første gang, var den 20 år gamle roman allerede oversat til en lang række sprog og udkommet i flere udgaver og oplag (den første danske udgave er fra 1907). Filmatiseringen var lige til højrebenet; publikum tørstede efter at se deres yndlingsroman i levende billeder, og kritikerne var begejstrede.

Det var en stumfilm i sort/hvid, og rollen som Jack Thornton blev spillet af en af tidens store stjerner: Jack Mulhall (1887-1979). Filmsitet IMBD skriver, at Jack Mulhall tjente op til 1000 $ om ugen, da han var på højden af sin karriere. Det svarer til næsten 13.000 $ i vore dage (tæt på 89.000 kr.) – en helt o.k. ugeløn, synes vi.

Fun Fact: Filmproduceren Sol Lesser havde i mange år ønsket at filmatisere Når naturen kalder, men han manglede den perfekte hund til rollen som Buck. Så han købte sin egen sanktberhardshvalp, navngav den Buck og ventede så blot på, at hvalpen blev gammel nok til at spille rollen. Filmens producent endte dog med at være Hal Roach, ikke Sol Lesser, men det var stadig Lessers hund, der fik hovedrollen.

Fakta:
Original titel: Call of the Wild
Amerikansk premiere: 23. september 1923
Dansk premiere: 26. februar 1924 

1935-udgave

Når naturen kalder (1935)

Næste gang, Londons roman blev til film, var i 1935. Igen var det en af tidens største stjerner, der blev castet til rollen som Jack Thornton, nemlig Clark Gable. Han havde ry for at være noget besværlig at arbejde sammen med, men havde dog fået en Oscar i 1934 (for bedste mandlige hovedrolle i filmen Det hændte en nat), så han var på højden af sin popularitet og virkelig et scoop til rollelisten af Når naturen kalder. Til den kvindelige hovedrolle, Claire Blake, fandt man også et sikkert kort: Loretta Young, der var begyndt som barnestjerne i 1917 og nu, godt 20 år senere, var en af Hollywoods darlinge.

Der findes ingen Claire Blake i Jack Londons bog. Faktisk er hele filmen så løst baseret på romanen, at stort set kun Jack Thornton og Buck kan genkendes på deres navne, resten af filmen ligger meget langt fra bogens fortælling.

Fun Fact (eller i dette tilfælde bare Fact): Under optagelserne indledte Clark Gable angiveligt et forhold til Loretta Young. Det kom der datteren Judy ud af, som blev sat på børnehjem, da det ikke måtte komme frem, at Young havde fået barn uden for ægteskabet – endda med Gable, der var en gift mand. Efter halvandet år kom Judy hjem til sin mor, nu som ’adoptivbarn’. I 2015 fortalte Linda Lewis, en svigerdatter til Lorreta Young, at Clark Gable skulle have voldtaget Young under indspilningerne af Når naturen kalder.

Fakta:
Original titel: Call of the Wild
Amerikansk premiere: 9. august 1935
Dansk premiere: 12. november 1935

Call _of _the _Wild _1972

Når naturen kalder (1972)

Der skulle gå næsten 40 år, før filmverdenen igen ville prøve kræfter med Når naturen kalder. Filmen var denne gang britisk instrueret og produceret, så den fik premiere i Storbritannien halvandet år før, den kom til USA. Verdenspremieren var endda i Italien i november 1972.

Det var dog igen en amerikansk superstjerne, der spillede Jack Thornton: Nu Charlton Heston, der gennem 1950’erne og 1960’erne havde spillet store ikoniske roller som Moses i De Ti Bud, Ben Hur i filmen af samme navn, Johannes Døberen i The Greatest Story Ever Told og så var der selvfølgelig også hovedrollen i kultfilmserien Abernes Planet.

I 1970 var Heston på vej tilbage mod toppen efter nogle ’døde’ år. Her skulle Når naturen kalder være et trin på stigen opad. Desværre blev filmen sablet ned. Kritikerne brød sig ikke om den, og publikum svigtede. Det forklarer også, hvorfor filmen først fik premiere i USA over to år efter verdenspremieren i Italien. Heston selv brød sig heller ikke om filmen, har han senere skrevet i sin selvbiografi.

Filmen er indspillet i Finland, Norge og Spanien. Hvor de to skandinaviske lande har skullet gøre det ud for det sneklædte Alaska, har Spanien skulle agere Californien, hvor Buck lever et liv i sus og dus som forkælet kæledyr, inden han bliver stjålet og sendt til det kolde nord.

Fun Fact: Filmen blev bl.a. promoveret med taglinen »One of the greatest animal stories ever told …«, en tydelig reference til Hestons film The Greatest Story Ever Told fra 1965, der var blevet nomineret til fem Oscars (selvom publikum havde svigtet filmen eftertryggeligt).

Fakta:
Original titel: The Call of the Wild
Italiensk premiere: 30. november 1972
Engelsk premiere: 26. juli 1973
Dansk premiere: 10. juni 1974
Amerikansk premiere: marts 1975

1976-udgave

The Call of the Wild (1976)

I 1970’erne blev Når naturen kalder filmatiseret hele tre gange. Anden gang, i 1976, var den aktuelle version en tv-film (der altså aldrig fik premiere i biograferne). Den kom derfor heller aldrig til Danmark, men blev dog vist (eller kom ud på video) i enkelte andre vesteuropæiske lande.

Jack Thornton blev spillet af John Beck, som ikke ringer mange klokker i danskeres bevidsthed.

Fun Fact: John Beck er nok mest kendt i Danmark som Pam Ewings anden mand (efter Bobby Ewing) i en enkelt sæson af 1980’ernes hit-serie Dallas. I sæsonen efter var Becks rolle skrevet ud af serien, og ægteskabet blev forklaret som en hallucination fra Pam Ewings side.

Fakta:
Amerikansk premiere: 22. maj 1976

Radiserne 1978

What a Nightmare, Charlie Brown! (1978)

Når naturen kalders status som bestseller blev understreget i 1970’ernes tredje filmatisering – denne gang i tegnefilmserien Radiserne, hvor Søren Brun og Nuser optræder i et afsnit bygget over Jack Londons klassiker.

Nuser har spist alt for mange pizzaer til middag, falder som sædvanlig i søvn ovenpå sit hundehus og vågner for at opdage, at han er blevet sendt til Alaska til et nyt liv som slædehund. Her må Nuser kæmpe for sin plads i hundekobbelet, og da han endelig er blevet førerhund, falder hele slæden med alle hunde og mennesker gennem isen. Heldigvis er det hele et mareridt, forårsaget af Nusers store, usunde middag, og han vågner op i vante omgivelser ved hundehuset.

Fun Fact: Detaljer har det med at undslippe filmmagere, åbenbart også animatorer. Nusers fem pizzaer begynder som to, der sættes i ovnen. Senere er der fire pizzaer synlige bag ovnruden. Da Nuser tager dem ud og stabler dem oven på hinanden er der fem, inde på spisebordet har de formeret sig til seks, og efter en reprimande fra Søren Brun om, at Nuser spiser alt for meget, er bunken igen reduceret til fem pizzaer.

Fakta:
Amerikansk premiere: 23. februar 1978

1992-udgave

Call of the Wild (1992)

Lad os springe op til 1990’erne, hvor endnu en tv-film har premiere. Man holder sig nogenlunde til hovedhistorien, dog med det tvist, at Jack Thornton ikke længere er en ældre, garvet guldgraver, men derimod en ung knægt på omkring 20 år, spillet af skuespilleren Ricky Schroder.

Ligesom filmen fra 1972 havde denne tv-film også verdenspremiere i Italien i 1992, før den blev vist i USA – trods at produktionsselskabet bag var amerikansk.

Fun Fact: Skurken Hal spilles af Eric McCormack, der blev kendt som den homoseksuelle Will i den populære tv-serie Will & Grace fra første halvdel af 2000’erne.

Fakta:
Italiensk premiere: 28. december 1992
Amerikansk premiere: 25. april 1993

1996-udgave

The Call of the Wild: Dog of the Yukon (1996/1997)

Blot fire år senere får filmen The Call of the Wild: Dog of the Yukon premiere. Igen en film, der aldrig bliver vist i Danmark, men den er generelt rost for at være den filmatisering, der lægger sig tættest på Jack Londons bogforlæg.

Rutger Hauer, hollandsk skuespiller, der kom til Hollywood i begyndelsen af 1980’erne, fik lov at spille Jack Thornton. Han har var et halvstort navn op gennem 1980’erne, hvor han bl.a. spillede roller i kultfilmen Blade Runner og den storladne middelalderfantasy-romance Ladyhawke, hvor Michelle Pfeiffer, Matthew Broderick og Richard Donner havde hovedrollerne. Buck blev spillet af tre forskellige hunde: Vasko, Geesa og Gustav.

Det store navn i denne filmatisering er Richard Dreyfuss, der stod for filmens voice over. Man har ment, at der var brug for en fortæller, der kunne redegøre for Bucks oplevelser og tanker. Det gør filmen noget gammeldags og giver den et strøg af børnefilm, på trods af de meget barske scener med mishandling af hunde, som filmen også indeholder.

Fun Fact: Der er disputs om, hvorvidt filmen havde premiere i 1996 eller 1997. Den blev vist på Palm Springs International Film Festival i januar 1997, men den havde været (for)vist i amerikanske biografer allerede i juni 1996.

Fakta:
Amerikansk premiere: 22. juni 1996
Officiel premiere/lancering: Palm Springs International Film Festival, 12. januar 1996

Tv -serien

Call of the Wild (tv-serie) (2000)

Tv-kanalen Animal Planet står bag en 13 episoder lang tv-serie bygget over Når naturen kalder. Hovedplottet er bevaret, men en række karakterer, der ikke har noget med romanen at gøre, introduceres i filmen, da målet har været at lave en ungdomsserie. Derfor er Bucks menneskevenner nu blevet til teenagerne Miles og Emma, mens Jack Thornton er blevet reduceret til en rolle som Miles’ stedfar.

Fun Fact: Serien blev nomineret til en Emmy for bedste musik.

Fakta:
Amerikansk premiere: 31. marts 2000 (løb til 26. juni 2000)

Call _of _the _Wild _2009

Call of the Wild/Call of the Wild 3D (2009)

Denne familiefilm fra 2009 er nok den filmatisering af Når naturen kalder, der tager sig de største friheder i forhold til det originale forlæg. Tidsmæssigt er vi sprunget fra 1890’erne til nutiden, og lokationen er ændret fra Alaska til Montana. Her tilbringer storbypigen Ryann nogle uger hos sin bedstefar. I hovedhistorien følger man Ryann, der støder på ulvehunden Buck. Ryann ønsker at tage hunden med sig hjem til Boston, mens hendes bedstefar argumenterer for, at Buck hører til i naturen. Det gør han bl.a. ved at læse Jack Londons roman højt som godnathistorie.

Hertil følger man en række bipersoner og deres interesse i Buck, nogle har gode intentioner, andre ønsker at udnytte hunden – fuldstændig som i romanen.

Filmen fik premiere i Rumænien en måned før den amerikanske premiere.

Fun Fact: Ryanns bedstefar spilles af Christopher Lloyd, bedst kendt som den skøre opfinder fra Tilbage til fremtiden-filmene.

Fakta:
Rumænsk premiere: 8. maj 2009
Amerikansk premiere: 12. juni 2009


Kilder: Wikipedia og IMDB

Læs også:
 Jack London og Når naturen kalder

Tilbage til produktsiden for Når naturen kalder  

Du skal logge ind før du kan tilmelde dig bogklubben.

Er du tidligere kunde eller medlem af Frydenlunds Bogklub, så log dig ind øverst til højre på siden.
Er det første gang, du køber på frydenlund.dk, så klik på 'Ny kunde' - også øverst til højre på siden.

Du skal logge ind før du kan gennemføre købet.

Er du tidligere kunde eller medlem af Frydenlunds Bogklub, så log dig ind øverst til højre på siden.
Er det første gang, du køber på frydenlund.dk, så klik på 'Ny kunde' - også øverst til højre på siden.

Du skal logge ind før du kan afgive en vurdering for varen.

Er du tidligere kunde eller medlem af Frydenlunds Bogklub, så log dig ind øverst til højre på siden.
Er det første gang, du køber på frydenlund.dk, så klik på 'Ny kunde' - også øverst til højre på siden.

vis bogforside
Cookies politik