Velstandssamfundet
»Velfærdsstaten er blevet til et velstandssamfund. Vi kæmper ikke længere velfærdens sag, men derimod ensidigt for øget velstand«, mener lektor og ph.d. Peter Nielsen, der i bogen analyserer velstandssamfundets langsigtede tendenser.
Velfærdsstaten er en parantes i historien, og velfærdssamfundet har aldrig eksisteret, mener Peter Nielsen. Han gør hermed op med fortællingen om det danske velfærdssamfund, og bogens hovedpointe er, at vi siden krisen i 1970'erne har levet i et velstandssamfund, der er radikalt anderledes end velfærdsstaten.
Velfærdsstaten byggede på unikke forudsætninger, der er forsvundet for længe siden, og velfærden er ikke blevet bredt ud til alle i samfundet. Den helt dominerende tendens i dagens samfund er en voksende velstand gennem vækst og effektiviseringer. Denne udvikling er i direkte modstrid med udbredelse af velfærd, demokrati og viden.
Overgangen fra velfærdsstat til velstandssamfund er dybt præget af kriser og værdikampe, og velstandssamfundets sammenfiltrede kriser er kulmineret i den aktuelle krise, der går på tværs af økonomi, politik, kultur og klima. Bogen viser desuden, hvordan velstandsudviklingen er præget af radikalt modstridende kræfter, hvilket de omfattende kampe om globaliseringen og klimaet illustrerer.
»Titlen etablerer fra starten et interessant spil mellem velfærd og velstand, som holder læseren nysgerrig og vågen. Peter Nielsen viser sig som en modig intellektuel […] spændende teoretisk analyse«.
Gaia
»Den slags bøger ser vi alt for få af i dag. […] En oplagt basisbog for studiekredse i mange lejre og på skoler af enhver art«.
Arbejderen
»Overbevisende og udfordrende læsning«.
Bibliotekernes lektørudtalelse
»Læs Peter Nielsen for det han er bedst til […]: At tydeliggøredominerende tendenser i samtiden med en nådesløs styrke«.
Arbejderhistorie
Antal sider: 315
ISBN: 9788778879363
Udgave, år: 1, 2011
Oplag, år: 1, 2011
Udgivelse: 01-01-2011
Indbinding: Paperback
Best.nr.: 14710