Krisens navn
Bekæmper regeringen den forkerte økonomiske krise?Regeringen bekæmper den forkerte krise! Og i stedet for krisebekæmpende politik fører regeringen kriseforlængende politik! Det er den kontante udmelding fra professor Jørgen Goul Andersen, der i bogen tager temperaturen på den økonomiske krise i Danmark.
Den nuværende periode i Danmark tegner til at blive den længste danske periode med nulvækst siden 1820, og vores økonomiske krise er længere og dybere end i nabolandene. Krisen tegner til at overgå den finske krise og Japans ’tabte årti’ i 1990’erne. Men hvordan kan det lade sig gøre i et land med rekordoverskud på betalingsbalancen og sunde statsfinanser? Hvad er gået galt?
Jørgen Goul Andersen stiller i bogen spørgsmålene: Har krisen fået et forkert navn? Er konkurrenceevnen Danmarks mest påtrængende problem? Eller er det konsolideringskrisen oven på bolig- og kreditboblen, der bristede?
Bogen bygger på udførlige internationale sammenligninger, der viser, at eksporten er det eneste, der har klaret sig nogenlunde sammenlignet med andre lande. Det er den indenlandske efterspørgsel, der har svigtet i Danmark. Konkurrenceevnen er dermed fejlagtigt udråbt som Danmarks mest påtrængende problem, og regeringen har tilsyneladende glemt konsolideringskrisen oven på bolig- og kreditboblen, der bristede.
Reformpolitik og krisebevidsthed sigter mod at styrke konkurrenceevnen. Navnlig på sigt. Men begge dele forværrer konsolideringskrisen, så den trækker ud, mens man forgæves venter på et opsving fra udlandet.
Den nuværende krise kræver derfor ikke – som i 1980'erne – at livremmen skal spændes ind og konkurrenceevnen forbedres. I dag er den stramme livrem faktisk en del af problemet!
»Jørgen Goul Andersen retter et frontalangreb på den kriseforståelse, der ikke alene dominerer det politiske liv, men også størstedelen af de danske medier. Han gør det systematisk, forskningsbaseret og belæsset med et væld af statistik. Det er en kritik, der ikke bare lader sig feje af vejen. […] der er tale om en helt nødvendig bog: ’Krisens navn’ er et vigtigt bidrag til at revitalisere debatten om den danske økonomiske politik«.
Erik Holstein, altinget.dk
5 stjerner - ★★★★★
»... anbefales på det varmeste til alle, der interesserer sig for ikke bare økonomisk politik, men samfundets videre udvikling. Bogen må også fint kunne bruges i uddrag på hf- og gymnasieniveau. Selv vil jeg som samfundsdebattør ofte hente mit anmelderfrieksemplar ned fra reolen, ikke mindst med henblik på de letforståelige grafer og statistikker, som bogen er grundigt 'illustreret' med«.
Ole Kragelund, socialrådgiver
»Det er ikke let for menigmand at finde ud af, hvad der egentligt er foregået på finansmarkedet og i det politiske liv, de sidste 10 år. Hvordan kan det være at min friværdi krympede og mine pensionskroner forsvandt op i den blå luft. Det har Jørgen Goul Andersen forsøgt at forklare i Krisens navn. Det synes jeg, han sluppet ganske godt fra. Det er en spændende diskussion forfatteren rejser, og selvom bogen jo også er fyldt med akademiske termer, diagrammer og søjler, så synes jeg, at han gør problemstillingerne klare og begribelige – også for menigmand«.
Steen Christiansen, socialrådgiver og cand.adm.pol.
»Forfatteren skriver ualmindeligt forståeligt uden den indforståede jargon, som undertiden præger lignende bøger. Forfatteren er rigtig god til at gøre vanskeligt forståelige emner enkle. […] en yderst relevant bog, som bør få indflydelse på den danske politiske debat. Forfatterens synspunkter virker overbevisende og veldokumenterede«.
Jens Jørgen Nielsen, konsulent og forfatter
»Det er længe siden, at jeg har læst en så seriøs og dybtgående beskrivelse af krisen fra 2007 til nu. Hvorfor er det gået så galt i Danmark? Om det er et mysterium eller blot et udtryk for praktisk politik, står hen i det uvisse. I hvert fald har de siddende regeringer haft mere end svært ved at håndtere krisen på en positiv måde. Eller har de simpelthen benyttet lejligheden til politisk at rydde for meget op på betændte områder? Det er derfor godt, at en økonomisk fagmand som Jørgen Goul Andersen har taget sig på at gennemgå perioden på godt og ondt. For mig har det været en øjenåbner at få det hele serveret i en sammenhæng. Det mener jeg også, at det vil blive for mange andre«.
Hans Stengaard Jessen, cand.merc.
»Bogen er et voldsomt spændende bekendtskab, når man søger alternativer til det, som er god latin i den politiske debat«.
Økonomisk kommentator Klaus Liebing, Magisterbladet
Antal sider: 136
ISBN: 9788771181562
Udgave, år: 1, 2013
Oplag, år: 2, 2014
Udgivelse: 10-06-2013
Indbinding: Paperback
Best.nr.: 10518