Kommunal beskæftigelsespolitik
Kommunale jobcentre mellem statslig styring og kommunal autonomiKan jobcentrene fungere som kommunale enheder underlagt statslig detailstyring? Bogen ser nærmere på udviklingen af beskæftigelsespolitikken efter strukturreformen og den nye jobcenterstruktur.
I november 2008 besluttede Folketinget, at hele beskæftigelsesindsatsen fra 1. august 2009 skulle overgå til kommunerne. Flemming Larsen analyserer som den første, hvad der er sket med implementeringen af beskæftigelsespolitikken i kommunerne efter den nye jobcenterstruktur. Han stiller skarpt på sammenhængen mellem politikudvikling og kommunernes måde at organisere indsatsen på, og han peger på de udfordringer, der følger af den nye rene kommunale struktur.
Kommunerne står over for nogle store udfordringer især fordi statens stigende detailstyring og kontrol vil øge bureaukratiseringen og sætte begrænsninger for kommunernes råderum og indsatser over for de ledige.
Fokus er især på samspillet mellem den nye, stærkere statslige styring og den kommunale autonomi, som kommunerne traditionelt har værnet om på beskæftigelsesområdet. På den ene side overlader staten og ministeren (i forhold til ministeransvarligheden) opgaven til kommunerne, på den anden side har kommunerne aldrig været underlagt stærkere styring med hensyn til mål- og resultatstyring, krav til organisering, metodeanvendelse, visitation og redskaber samt dokumentationskrav.
»… en rigtig solid og brugbar analyse, som bør give anledning til drøftelse såvel i KL og KKR som i den enkelte kommune«.
Danske Kommuner
»... i modsætning til de forskningsrapporter, hvor politiske reformer vedtages undervejs i arbejdet, så bliver denne næsten endnu mere aktuel af beslutningen om en fremtidig kommunaliseret model på beskæftigelsesområdet«.
dknyt
Antal sider: 151
ISBN: 9788778877840
Udgave, år: 1, 2009
Oplag, år: 1 ,2009
Udgivelse: 16-04-2009
Indbinding: Paperback
Best.nr.: 10378