Identitet (e-bog, epub)
– om identitetsproblemer og det særligt privilegerede i tidens kunstkulturKunstkulturens særligt privilegerede emner hudflettes i denne bog, når forfatteren går ind i aktuelle sager i kunstkulturen og tilgangen til dem, såsom et skulpturelt monument for en vestindisk oprørsleder, et omdiskuteret maleri fra 1880'erne til et statsligt museum for et millionbeløb og en royal gipsbuste dumpet i Københavns Havn. I Identitet finder du en anderledes tilgang og et nuanceret indblik i debatten om køn, identitet og historieforståelse på de danske kunstmuseer.
Identitet er en provokerende hudfletning af kritisable forhold på museer, i kunstkulturen og blandt universitetsfolk og kunstnere, der er særligt optaget af tidens privilegerede emner: identitetssøgen, antiracisme og dansk kolonihistorie samt kvindelige kunstnere. I bogen ser kunsthistoriker Lennart Gottlieb nærmere på tre værker, der har sat gang i debatten: det projekterede monument I Am Queen Mary (2018) ved Vestindisk Pakhus, Bertha Wegmanns maleri En Ung Pige fra 1885 og Busteaktionen på Det Kongelige Danske Kunstakademi i november 2020.
Bogen er både en alvorligt undersøgende og let humoristisk fortælling om fortrængning og historieløshed, om særbehandling og kunst og om populisme og magtbegær blandt de ekstra privilegerede. Forfatteren kritiserer desuden de identitetsløse museer samt et stadig tættere forhold mellem institutonsledelser og de skattebegunstigede fonde, der støtter tiltagene.
Lennart Gottlieb (f. 1953) er dr.phil. og har et omfattende kunsthistorisk forfatterskab bag sig. Han har været inspektør og overinspektør ved Aarhus Kunstmuseum, Glyptoteket og Statens Museum for Kunst, underviser og forsker ved universiteterne i Aarhus og København, censor ved universiteterne og ved Det Kongelige Danske Kunstakademi samt kunstkritiker ved Weekendavisen.
»Lennart Gottlieb taler ex chatedra. Lidt docerende, kunne man sige, dog ikke helt uden selvindsigt. Han taler også som repræsentant for sin generation af kunsthistorikere og kunstnere, selv om han også modsiges af nogle af sine jævnaldrende kollegaer, ikke mindst Mikael Wivel. Gottlieb kan imidlertid ikke afskrives som bare en gammel sur mand, der har haft sin tid. Han har et skarpt blik og en spids pen. Især hans kritik af den ideologiserede museumsvirksomhed og kunstteori er hele bogen værd.«
Jes Fabricius Møller, Historieanmeldelser.blogspot.com
»Gottlieb er en mand af meninger, og han er ikke bange for at tale tendenser i tiden imod. Man kan også sige, at han er en ’boomer’, en hvid, halvgammel mand, der nægter at tie stille.«
Arne Mumgaard, Kunstmagasinet Janus
Antal sider: 0
ISBN: 9788772165370
Udgave, år: 1, 2021
Oplag, år: 1, 2021
Udgivelse: 29-10-2021
Indbinding: Indbundet
Best.nr.: 9681