Fra uddannelsessystemets udkant
– fra forsorg til folkeskole'De åndssvages' historie og deres uddannelsesinstitutioner i Danmark sættes under lup i denne bog. Og det er ikke småting, der kommer for dagens lys.
Bogen trækker tråde tilbage til 1800-tallets første forsøg på undervisning af ‘de åndssvage’, Statens Åndssvageforsorg og den langsomme mentalitetsændring, der i 1980 endelig resulterede i, at multihandicappede børn nu også blev omfattet af børns grundlovssikrede ret til undervisning.
Med udgangspunkt i Vestermarksskolen i Aars fortæller bogen, hvordan vi har behandlet udviklingshæmmede og multihandicappede på kommunalt, regionalt og landsplan, ligesom udviklingen i uddannelsespolitikken og ikke mindst samfundets og den enkeltes syn på ‘de åndssvage’ beskrives.
Karakteristisk for udviklingen er, at området fra begyndelsen har befundet sig i spændingsfeltet mellem et humanistisk menneskesyn – baseret på mangfoldighed og fællesskab – og et teknisk-videnskabelige menneskesyn – baseret på adskillelse og rationalitet.
‘Åndssvage‘ har skræmmende langt op i vores moderne tid været nogle, man gemte væk, og selv i dag – på trods af de mange tanker om inklusion – sættes der ofte vandtætte skotter op mellem ‘normale børns‘ skolegang og ‘de andres’.
»… et fint billede af blandt andet pædagogiske og skolepolitiske uenigheder. […] Bogen tegner et fint kronologisk billede med blik for de pædagogiske og skolepolitiske uenigheder, som har præget udviklingen. Undervejs bliver man nysgerrig på de mange skoleledere, lærere og pædagoger, som har brudt nye veje inden for specialpædagogikken«.
Folkeskolen
»Jeg har smilet meget under læsningen af Laust Torp Jensens bog, der tager afsæt i udviklingen på en af den tidligere åndssvageforsorgs grønne skoler, nemlig Vestermarksskolen i Aars. […] Når jeg har smilet, er det, fordi han også beskriver de mange nye sandheder, som disse børn og deres forældre blev mødt med, og som jeg selv var en del af. […] Laust giver en veloplagt og charmerende gennemgang af pædagogiske tiltag fra 1970ernes teamsamarbejde og diagnosticerende specialundervisning til 1980'ernes projektarbejde og fagoptagethed«.
Birgit Kirkebæk i Handicap Historisk Tidsskrift
Antal sider: 173
ISBN: 9788771180923
Udgave, år: 1, 2013
Oplag, år: 1, 2013
Udgivelse: 18-03-2013
Indbinding: Hæftet m. flapper
Best.nr.: 8677