FRYDENLUND.DK / VAREBESKRIVELSENYHEDSBREV
Din e-mail

Tilmeld mig følgende nyhedsbreve:


Frameld nyhedsbreve

EU’s Persondataforordning:
I henhold til EU’s persondataforordning accepterer jeg hermed ved tilmelding til nyhedsbreve fra Frydenlund A/S, at Frydenlund A/S gennem udbyderen Ubivox Danmark ApS må sende mig nyhedsbreve på min e-mailadresse, indtil jeg selv framelder mig ordningen. Herefter bliver min e-mailadresse slettet. Jeg har mulighed for at klage til Datatilsynet. Dataansvarlig: Vibe Skytte.

Rikke Lie HalbergBertha Rex Coley
Tyendet
– det tjenende folks danmarkshistorie
Pris 229,95 kr.
Klik på billedet for at se et større billede

Antal sider:  208
ISBN:  9788772161631
Udgave, år:  1, 2020
Oplag, år:  1, 2020
Udgivelse:  November 2020
Indbinding:  Hæftet
Illustreret i farver
Best.nr.:  5358
 

Se alle vurderinger af varen

Du skal være logget på for at kunne afgive din vurdering.

De fleste af os er vokset op med fortællingerne om bedstemor, der tjente i huset i et fint købstadshjem, og om oldefar, der som vogterdreng sov i et karle­kammer så koldt, at der var rim på dynen hver vintermorgen. Allige­vel er det be­grænset, hvor meget tyendet indtil nu har fyldt i undervisningen. Det laves der om på med Tyendet – det tjenende folks danmarkshistorie.I 1921 blev tyendeloven afskaffet. Det betød bedre forhold for tjenestefolk i by og på land. De blev nu til husassistenter og landbrugsmed­hjælpere, og den for­hadte skudsmålsbog blev afskaffet sammen med revselsesretten af mindreårigt tyende.

Tyendet – det tjenende folks danmarkshistorie giver landets gymnasieelever mulighed for at få udvidet deres viden om danmarkshistorien, når der sættes fokus på de laveste i samfundet: karle, tjenestepiger, daglejere og mange flere. Det sker med rette, for de har spillet en lige så stor rolle for Danmarks udvikling og lovgivning som de store købmænd, rige bønder, grever og kongelige.

Bogen fokuserer på perioden 1682-1921, men den trækker også tråde helt tilbage til middel­alder­ens trællesystem og op til nutidens ofte skjulte arbejdsudnyttelse. For der er stadig mennesker, der arbejder under kritisable forhold og udfører arbejde, der ofte falder sammen med de opgaver, tyendet varetog tidligere. Kan jagten på billig arbejdskraft, med bl.a. menneskehandel og udnyt­telse af arbejdere fra andre lande, forstås i forlængelse af tyendets historie?

Tyendet forholder sig til kernestof som ideologiernes kamp (klassekamp og faglig organi­sering) og nationalitet (eksemplificeret ved bl.a. svenske tjenestepiger, polske roearbejdere og filippinske au pairer). Hertil kommer temaer om køn og klasse, familiestrukturer før og nu, ud- og indvandring samt historiebrug.


Forfatterinfo:

Rikke Halberg er cand.mag i historie og engelsk og ph.d.-studerende ved Lunds Universitet. Hun er tidligere museumsinspektør ved Arbejdermuseet og lærer ved Christianshavn Gymnasium.

Bertha Rex Coley underviser i historie og engelsk ved Gefion Gymnasium og er oversætter for Arbejdermuseet.

Anmeldercitater:
stjernestjernestjernestjerne

»Forfatternes valg af emne, tekst og billeder virker i sig selv stimulerende på at gå på jagt i de store mængder af arkivalier, der findes: breve, dagbøger, mødeprotokoller og museumsgenstande.«
Uddannelsesbladet

stjernestjernestjernestjerne

Gymnasieskolen

»’Tyendet – det tjenende folks danmarkshistorie’ er skrevet til brug i gymnasiet, og den er letlæst og velbearbejdet. Den kræver altså ingen forudsætninger for at kunne læse med, og løser sin opgave på fornemste vis.«
Bogblogger.dk

»Der er ingen tvivl om, at bogen kan give meget god viden om forhold i danmarkshistorien og om de laveste klasser […]«
Noter

»Tyendet er en forskningsbaseret bog, skrevet i et lettilgængeligt sprog og som på overbevisende vis indfanger summen af tusindevis af menneskeskæbner, hvis eneste fællesnævner er relationen til deres arbejdsgiver. Tilbage er blot at håbe, at landets gymnasier tager bogen til sig og bruger den som udgangspunkt til at undervise i et væsentligt stykke socialt, politisk og kulturelt danmarkshistorie.«
Leonora Lottrup Rasmussen, Arbejderhistorie

Andre titler af samme forfatter:
Andre kunder har også købt disse titler:

Du skal logge ind før du kan tilmelde dig bogklubben.

Er du tidligere kunde eller medlem af Frydenlunds Bogklub, så log dig ind øverst til højre på siden.
Er det første gang, du køber på frydenlund.dk, så klik på 'Ny kunde' - også øverst til højre på siden.

Du skal logge ind før du kan gennemføre købet.

Er du tidligere kunde eller medlem af Frydenlunds Bogklub, så log dig ind øverst til højre på siden.
Er det første gang, du køber på frydenlund.dk, så klik på 'Ny kunde' - også øverst til højre på siden.

Du skal logge ind før du kan afgive en vurdering for varen.

Er du tidligere kunde eller medlem af Frydenlunds Bogklub, så log dig ind øverst til højre på siden.
Er det første gang, du køber på frydenlund.dk, så klik på 'Ny kunde' - også øverst til højre på siden.

vis bogforside
Cookies politik